Kaukasus & Iran

Na een welverdiende reis door zowel Armenie, Georgie, Azerbeidzjaan en Iran zijn we weer terug in Nederland. Bij het afhalen van de bagage kwam ik tot de ontdekking dat mijn tas ontbrak, dat was even een minpuntje in de perfect lopende reis. Gelukkig is mijn tas enkele dagen later netjes bij me thuis bezorgt.

Zoals je bij de fotoís kan zien zijn we maar heel kort in Armenie geweest, wat achteraf een goede beslissing bleek te zijn van de vele verschillende reisgenoten die we tegen kwamen in Georgie en Azerbeidzjaan. Armenie is duur en als je van kerkjes houd is het een land bij uitsteek. Veel meer is er dus niet te zien.
Georgie was daar in tegen een stuk interessanter. Tijdens het wachten voor de pinautomaat raakte we in gesprek met een Georgier van onze leeftijd. Hij wilde ons graag uitnodigen voor een traditioneel dineer. Eenmaal in het restaurant aangekomen bleek hij nog enkele vrienden meer te hebben uitgenodigd. Het leuke aan dit diner was dat er tussen elke gang een speech werd gehouden door het tafelheer. De overige tafelgenoten konden daar dan iets aan toevoegen. Natuurlijk werd er na elke speech een borrel wodka achterover geslagen. Allemaal heel gezellig en vreedzaam. Al moet ik wel zeggen dat ik het een beetje over de top vond. Het was in mijn ogen allemaal behoorlijk aangedikt maar daar denkt mijn vriend Ferry totaal anders over.
Naast de hoofdstad zijn we ook elke dagen de bergen in gegaan. Deze zijn zeker te vergelijken met de bergen van Oostenrijk of Zwitserland. We zaten in het dorpje Kasbiki aan de grens met Rusland. Na een paar dagen zijn we rechtstreeks doorgereisd naar de hoofdstad van Azerbeidzjaan, Baku. Azerbeidzjaan is duidelijk een oliestaat waar mensen veel geld hebben te besteden, grote gebouwen worden uit de grond gestamd en een groot deel van de auto`s zijn van een duur merk zoals BWM en Mercedes. Verder is de bevolking overgroots gematigd moslim wat dan ook duidelijk is te merken aan de kledingdracht van de vrouwen. Iran is daar in tegen veel strenger. Vrouwen zijn verplicht een hoofddoek te dragen waarbij de meesten vrouwen ook nog een groot lang zwart gewaad dragen van hun hoofd tot aan de grond. Ook vond ik het erg opvallend dat mannen en vrouwen niet naast elkaar in de stadsbus mochten zitten. Mannen zaten voor in en vrouwen achterin, ze mochten zelfs niet door de bus naar achter lopen maar moesten via de achter zijdeur naar binnen. Ondanks dat ben ik er van overtuigt dat de mannelijke bevolking totaal niet neerkijkt op vrouwen. Verder zijn de mensen overdreven aardig en vriendelijk. We zijn overal uitgenodigd voor thee of zelfs een hele maaltijd. De mensen beschouwden je als hun gast. Overigens zien ze westerlingen misschien ook wel als een attractie, we werden bijvoorbeeld steeds op de foto gezet door wildvreemde mensen en zelfs om handtekening gevraagd.
Naast de bijzondere cultuur hebben we woestijnen, vele moskeeŽn en bazaars gezien. Maar natuurlijk hebben we ook een stukje geschiedenis (Persepolis) meegepikt over de rijke volkeren die er in het verleden hebben gewoond. Al bij al was het een zeer geslaagde reis en voor iedereen aan te raden. We hebben dan ook een totaal ander beeld gekregen dan die door de westerse media tot ons komt.

 
3141